Ας βρούμε τον ‘κακό Άλλο σε αυτόν που έχουμε πάνω από το κεφάλι μας και ας τον πολεμήσουμε, παρά σε αυτόν που φωνάζει συνθήματα δίπλα μας.

DSC_0293

Αυτό που υπάρχουν πολλοί που ‘ξαφνικά γίνανε επαναστάτες, και πολλοί τους κράζουνε επειδή δεν είναι γνήσιοι επαναστάτες, με ξεπερνά. Με ξεπερνά διπλά – και από τις δύο μεριές.

Ξέρουμε ότι κανείς δεν είναι τέλειος, ότι η φύση του ανθρώπου είναι η αδράνεια και μόνο όταν τον ξεβολεύεις αντιδρά, που σημαίνει: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΓΝΟΣ ΗΡΩΙΣΜΟΣ και ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΣΜΟΣ. Και στη Ρωσία, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, οι μπολσεβίκοι δεν ήταν άγιοι/ήρωες, αλλά δεν είχαν να φάνε και σφάξανε την εξουσία πάνω από τα κεφάλια τους. Αλλά η ωραιοποίηση και η ηρωοποίηση που γίνεται σε πρόσωπα και γεγονότα καθώς περνούν τα χρόνια, μας έχει φάει σαν ανθρωπότητα.

Οι πρώτοι νιώθουν επαναστάτες και το προβάλλουν έντονα κάθε στιγμή με τον τρόπο τους -κάτι που δίνει ένα ψίγμα δικαιολόγησης στην επίθεση που δέχονται από τους δεύτερους. Θέλουν να νιώσουν ότι κάτι αλλάζουν, ότι ζουν και αυτοί μια νέα επανάσταση όπως οι πρόγονοί τους (όπως ίσως και οι γονείς τους -μην ξεχνάμε ότι το Πολυτεχνείο είναι μόνο μια γενιά πριν), και να νιώσουν ότι ανήκουν σε μια ομάδα με ιδανικά, γίνοντας και οι ίδιοι ιδανικοί.

Οι δεύτεροι τι λένε: ‘Τώρα σου ήρθε να αντισταθείς, ενώ τόσο καιρό καθόσουν στην πολυθρόνα σου? Δεν είσαι αληθινός ήρωας, κάτσε σπίτι σου και άσε τη δουλειά για τους αυθεντικούς επαναστάτες.’
Εγώ κοντοστέκομαι και ρωτάω: Ποιοι είναι αυτοί? Ποιοι ειναι τελικά οι ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΙ επαναστάτες? Πότε δηλαδή πρέπει να φωνάξουμε και να αντισταθούμε? Μήπως ποτέ? Αυτό προτιμάτε? Είναι καλύτερο?

ΟΧΙ. ΟΧΙ. ΟΧΙ.

Καθήκον σε όσους βλέπουν τα βαθύτερα -μη ιδανικά- κίνητρα του συνανθρώπου τους, είναι να προσπαθήσουν να τους πείσουν να αντιστέκονται κάθε στιγμή, χωρίς να χρειάζεται να βιώσουν προσωπικό ξεβόλεμα ή υλική χασούρα. Μόνο που κάτι τέτοιο χρειάζεται χρόνο, αξίες, και παιδεία, που σημαίνει: ΥΠΟΜΟΝΗ. Μέχρι τότε κάντε τους ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ σας όχι εχθρούς σας.

Δεν υπάρχουν 2 μέτωπα μεταξύ σας, μόνο λόγοι που ενώνουν.

Πάντα ο διαφορετικός Άλλος θα είναι πρόβλημα.

Ας βρούμε καλύτερα τον ‘κακό Άλλο σε αυτόν που έχουμε πάνω από το κεφάλι μας και ας τον πολεμήσουμε, παρά σε αυτόν που φωνάζει συνθήματα δίπλα μας.

Advertisements

Ατάκα κι επιτόπου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s