Αθήνα είσαι όντως καμίνι!

Αρσενικό στον αέρα της Αθήνας!

Δηλητήριο αναπνέουν οι πολίτες του Λεκανοπεδίου, σύμφωνα με πρωτοποριακή έρευνα τριών Ελλήνων επιστημόνων. Εντόπισαν αρσενικό σε δείγματα φαινομενικά πεντακάθαρου αέρα. Αιτία η καύση κακής ποιότητας ντίζελ από λεωφορεία, φορτηγά και ταξί.

Έντονη ανησυχία προκαλούν τα αποτελέσματα έρευνας Ελλήνων επιστημόνων στην ατμόσφαιρα της Αττικής. Για πρώτη φορά εξετάστηκε η χημική σύσταση των μικροσωματιδίων και διαπιστώθηκε ότι οι ρύποι περιέχουν αρσενικό!
Πρόκειται για τοξικό στοιχείο, το οποίο περιλαμβάνεται στη λίστα με τα δηλητήρια που εκδίδει κάθε χρόνο η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ(EPA).
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», το ανησυχητικό είναι ότι αρκετά μικροσωματίδια αποτελούνταν από καθαρό αρσενικό χωρίς προσμείξεις.
Όπως αναφέρει ο λέκτορας Ορυκτολογίας – Ορυκτοχηµείας στο Πανεπιστήµιο Αθηνών Θανάσης Γκοντελίτσας στην εφημερίδα, το αρσενικό είναι πιθανό να προέρχεται από καύση ντίζελ κακής ποιότητας, δηλαδή από καύση που γίνεται σε αυτοκίνητα, λεωφορεία και καυστήρες θέρμανσης.
Ο ίδιος διενήργησε την έρευνα µαζί µε τον αναπληρωτή καθηγητή στο Εργαστήριο Κλιµατολογίας και Ατµοσφαιρικού Περιβάλλοντος Παναγιώτη Νάστο και τον Θεόδωρο Μερτζιµέκη, επίκουρο καθηγητή Φυσικής στο Πανεπιστήµιο Αθηνών και επιστηµονικό συνεργάτη του Ινστιτούτου Πυρηνικής Φυσικής στον «∆ηµόκριτο».
Μάλιστα οι τρεις επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην υγεία των πολιτών, οι οποίοι όπως δείχνουν τα στοιχεία αναπνέουν καθημερινά δηλητήριο.
Η συλλογή δειγμάτων έγινε κατά τη διάρκεια ημερών που η ατμόσφαιρα ήταν πεντακάθαρη, χωρίς ανέμους ή τη μεταφορά σκόνης και αναλύθηκαν στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καρλσρούης.
Η έρευνα, που θα δηµοσιευτεί στην επιθεώρηση πυρηνικής φυσικής «Nuclear Instruments and Methods in Physics Research», είναι η πρώτη του είδους που διενεργείται στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη.

Πηγή

Αδρεναλίνη κανένας δε θα μείνει
μαύρη κατάρα ανία βαρεμάρα
η μέρα σβήνει
Αθήνα είσαι καμίνι
ωσπου να φέξει
να δούμε ποιός θ’αντέξει..

Advertisements

Ατάκα κι επιτόπου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s